Näin tummaihoisia syrjitään nettiostoksia tehdessä - - VIIHDEPOSTI

Näin tummaihoisia syrjitään nettiostoksia tehdessä

rasistinen_shoppailu

Kummalta ostaisit mieluummin? (Kuva: Virginia University)

Piilorasismi kukkii verkkohuutokaupoissa, mikäli on uskominen yhdysvaltalaistutkimusta. Tummaihoiset saavat tarjouksia valkoihoisia vähemmän.

Kaksi kuvaa kahdesta identtisestä iPodista. Yhtä pitelee valkoihoinen käsi, toista tummaihoinen. Jälkimmäinen saa selvästi vähemmän vastauksia ja matalampia tarjouksia.

Tutkimus tehtiin amerikkalaisella Craigslist-sivustolla, joka on tarkoitetttu luokitelluille ilmoituksille. Virginia Universityn ja Arizona State Universityn tutkijat loivat 1 200 erilaista ilmoitusta yli 130 kategoriaan vuosina 2009-2010.

Tulosten mukaan ei ole samantekevää, millaisessa kädessä tuote on esillä. Esimerkiksi iPod kiinnosti ihmisiä vähemmän, kun laitetta piteli tumma käsi. Vastauksia tuli 13 prosenttia vähemmän ja tarjouksia 18 prosenttia vähemmän. Tarjoukset olivat 12 prosenttia matalampia.

Tummaihoisiin ei luotettu

Tummaihoisten kanssa asioineet eivät myöskään olleet yhtä halukkaita antamaan myyjälle koko nimeään, eivätkä he mielellään hyväksyneet tavaran lähetystä postitse.

– Olimme tyrmistyneitä, kuinka paljon rasistista syrjintää oli nähtävissä, Virginia Universityn Jennifer Doleac kertoi Daily Mailille.

Mitä vähemmän iPod-ilmoituksia tietyllä alueella oli, sitä isommiksi tarjousten erot kasvoivat. Jos samasta tuotteesta oli paljon tarjontaa, erot olivat tuskin havaittavia.

Kiintoisana voi pitää sitä, että mikäli vaaleaihoisessa kädessä oli tatuointi, myös silloin vastauksia ja tarjouksia tuli vähemmän. Myös tarjoukset olivat huonompia.

Oletko itse rasisti verkko-ostoksilla? Tai ostaisitko mielelläsi vaikkapa käytetyn auton  maahanmuuttajalta?

 

5 kommenttia

 1. värähtely

  28.11.2013 klo 17:06

  YHYYY – taas on n*****eillä vaikeaa.Sillähän tietysti ei ole mitään tekemistä asian kanssa että n*****it ovat kunnostautuneet tuollakin varastetun tavaran kanssa paljon enemmän kuin muut.EIIIII TOKI.

  (Huom! Toimitus on siistinyt viestin kieliasua.)

 2. Melissa

  28.11.2013 klo 17:26

  En ole rasisti. En kuitenkaan ostaisi käytettyä autoa (tai iPodia) maahanmuuttajalta. Tämä sen takia, että en ole ostamassa käytettyä autoa (tai iPodia) yhtään keneltäkään. Ei ole rahaa, eikä suurtakaan kiinnostusta. Minua ei muutenkaan kiinnosta tyhjänpäiväinen jossittelu ylipäätään. Naurettava uutinen muutenkin. Ei saa valita keneltä ostaa mitäkin, jotta ei taas kerran saa leimaa ”rasisti”? Mitä muuten on tatuointi-rasismi? Tai epäluotettavuus-rasismi, jos et osta henkilöltä, joka on saanut aiemmista kaupoista huonoa palautetta? Ei huijareita saa syrjiä, kyllä niiltäkin pitäisi rohkeasti ostaa!

  Oliko kattavassa tutkimuksessa vertailtu mitään muita tekijöitä, esim. tuotteiden tarjoajien ja ilmoituksiin vastanneiden ja tarjouksia tehneiden asuinpaikkoja? Tai lähtöhintoja? Edellisten kauppojen palautteita? Ei varmaan, koska tarkoitus oli todennäköisesti selittää asia rasismilla, eikä millään muulla tekijällä.

  P.S. Teen paljon nettiostoksia, mutta hyvin hyvin vähän esim. huutonetissä tai muissakaan peer to peer-ostospaikoissa. Tämä sen takia, että yksityismyyjissä on nykyään niin paljon hujareita. Nettikaupoista ostan kuitenkin usein, ja minulle on aivan herttaisen sama kuka niitä pyörittää, tai kuka niissä on töissä.

 3. hopo-homma

  28.11.2013 klo 21:37

  No voi v**** jos maahanmuuttajat tekee enemmän rikoksia tilastollistisestikin niin eikö sitä saa olla realistinen ja preferoida ei maahanmuuttajaa ilman että on rasistinen.
  Olen todellakin rasistinen jos se on näin tabu.

  (Huom! Toimitus on siistinyt viestin kieliasua.)

 4. Khel

  1.12.2013 klo 10:56

  En koe olevani rasisti, joskaan en ostaisi nettihuutokaupoista yhdeltäkään n******ltä, tai hiekkan******ltä yhtään mitään. Nuo ihmisryhmät kun yleensä kauppaavat varastettua tavaraa, tai kyseinen tavara on huomattavasti huonommassa kunnossa, kuin mitä on annettu ymmärtää. Sama mustalaisten kohdalla.

  (Huom! Toimitus on siistinyt viestin kieliasua.)

 5. Anita

  23.1.2014 klo 15:59

  En minä osta mustalaiseltakaan puhelinta, Suomessa on valinnanvapaus että keltä ostaa eikä se ole rasismia!

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *